Gluten – wróg zdrowego człowieka

Dzisiaj wiele mówi się o zdrowym odżywianiu, branża dietetyków i trenerów personalnych przeżywa prawdziwy rozkwit, a społeczna świadomość na temat szkodliwości niektórych składników spożywczych wzrasta coraz szybciej. Wszystko to zmierza do stanu, w którym człowiek nauczy się żywić w sposób maksymalnie zdrowy i korzystnie wpływający na rozwój organizmu. Jednym z podstawowych wrogów współczesnej dietetyki jest zdecydowanie gluten, który od dłuższego czasu jest przedstawiany jako fundamentalny element obniżający odpowiednią pracę organizmu. Jak w takim razie skomponować dietę niezawierającą tego składnika, ale jednocześnie nie rezygnując z pysznych posiłków?

Jak jeść zdrowo i bezglutenowo?

zdrowe produkty bezglutenowe - cenaGluten to składnik (dokładniej mówiąc – mieszanina wszelkiego rodzaju białek roślinnych) kilku istotnych zbóż, jest obecny przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu, zatem wszystkie produkty mączne są oparte w jakimś stopniu na glutenie. Osoba chcąca wyeliminować gluten ze swojej diety powinna unikać szeroko pojętego pieczywa, makaronów czy np. soi warzywnej. Warto zacząć temat od kwestii finansowych. Czy chcąc wyeliminować gluten ze swojej diety, trzeba przygotować się na wydatek? Prawda wygląda tak, że zdrowe produkty bezglutenowe – cena i produkcja – to problem niejednorodny, ponieważ niektóre z nich dosyć łatwo wyprodukować, inne natomiast wymagają długich procesów planowania. Dzięki temu na rynku obecnie istnieje dostęp do niemalże wszystkich produktów, które zwykle mają w sobie gluten, ale w procesie modyfikacji i produkcji został on wyeliminowany. Internet pęka w szwach od przepisów i diet, dzięki którym będzie można uwolnić się od zgubnych efektów glutenu. Rozpoczęcie diety bezglutenowej warto zacząć od wizyty u gastrologa, aby porozmawiać z nim na temat swoich planów. Lekarz może wówczas podpowiedzieć kilak rozwiązań, na które samemu trudno wpaść przez wzgląd na brak specjalistycznej wiedzy. Sama dieta natomiast wymaga przede wszystkim dokładnego czytania etykiet kupowanych produktów, na każdej z nich podana jest procentowa ilość każdego składniku, jeśli gluten znajdzie się na liście, to trzeba taki produkt odłożyć.

Zamiast mąki – mąka bezglutenowa, zamiast niektórych mięs – ryby, zamiast pszenicy – ryż biały i brązowy, itd. Trzymają się tych kilku zasad, dieta bezglutenowa powinna przebiec bez żadnych problemów. Warto oczywiście pamiętać, że każda dieta rządzi się swojego rodzaju restrykcyjnymi zasadami przestrzegania jej. Jeśli oczekuje się rezultatów, to samemu powinno się faktycznie każdego dnia dbać o niejedzenie tego, co nie wpisuje się w dietę. Na szczęście w dzisiejszych czasach nie stanowi to w zasadzie żadnego problemu.