Zapiekanki, ciasta, tarty lub warzywa posypane serem żółtym i polane domowym sosem? Każde z nich da się przygotować w piekarniku, o ile w zasięgu naszych rąk są odpowiednie naczynia do zapiekania. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Jak wybrać naczynia do zapiekania?
Żaroodporne, wykonane z blachy, szkła lub ceramiczne – wybór naczyń do zapiekania jest ogromny. Różnią się między sobą nie tylko ceną, ale też formą, zastosowaniem i ceną. W każdym jednak przypadku warto mieć je w swojej kuchni. To właśnie w tego rodzaju naczyniach możliwe jest pieczenie ciast, przygotowywanie warzywnej lub mięsnej zapiekanki, jak również szybkiego deseru. W naszych kuchniach najczęściej znaleźć można szklane naczynia żaroodporne. Są eleganckie, klasyczne, mają ponadczasowy wygląd i nowoczesny design. Łatwo je utrzymać w czystości i są higieniczne. Wykonuje się je najczęściej ze szkła borokrzemowego, które jest niezwykle trwałe i wytrzymałe nawet na działanie bardzo wysokich temperatur. Takie naczynie jest w większości dwuelementowe, bo obok naczynia podstawowego zawiera też pokrywę, która zapobiega wysychaniu potraw, jak również skraca proces pieczenia czy duszenia. Jest duże, zatem przygotowuje się w nim najczęściej obiad dla całej rodziny. Gdy chcemy natomiast upiec zdrową przekąskę lub szybki deser, np. owoce pod kruszonką, wówczas sprawdzą się kokilki do zapiekania. W większości przypadków są wykonane z ceramiki, mają karbowane ścianki oraz grube dno. Mogą być okrągłe, półokrągłe lub mieć kształt małego garnka z pokrywką. Kupuje się je w dwuelementowych kompletach, choć pojedynczy zakup również jest możliwy. Nadają się nie tylko do zapiekania, ale stanowią też elegancki półmisek, w którym można podawać przekąski lub sosy. To w nich również da się odgrzać małą porcję obiadu, o ile naczynie można używać w kuchence mikrofalowej. Utrzymanie go w czystości też nie jest trudne, bo ma wewnątrz gładką powierzchnię i w wielu przypadkach producent dopuszcza ich mycie w zmywarce. Nieco większe kokilki do zapiekania mają już formę standardowego naczynia. Mogą mieć różny kształt – tradycyjny (okrągły lub prostokątny) lub też nieco bardziej oryginalny (np. serca). Są one idealne do przygotowania prostego, a zarazem wykwintnego dania na każdą okazję. Daje się w nich upiec szybkie ciasto lub pyszną zapiekankę. Samo naczynie ma najczęściej elegancki wygląd, więc z powodzeniem zastąpi półmisek (nie trzeba wyciągać dania z naczynia przed podaniem). Wykonane jest najczęściej z ceramiki lub kamionki (w tym przypadku jednak wyższa jest cena naczynia).
Dania zapiekane są w ostatnim czasie bardzo popularne. Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków, można je przygotować z lubianych przez wszystkich składników, jak również szybko odgrzać w razie potrzeby. Posiadanie naczynia do zapiekania jest więc dzisiaj bardzo przydatne.