Opakowania eko w gastronomii

W dzisiejszych czasach ekologia i ochrona naszej planety stanowi istotny punkt zarówno w stosunkach międzynarodowych wszystkich krajów świata, jak i w warunkach regionalnych, a nawet stricte lokalnych. Jest mnóstwo pomysłów na to, aby ograniczyć spalanie plastiku, a wiele organizacji i krajów wprowadziło modę na ekologiczne produkty oraz życie w stylu eko.

Przykłady ekologicznych opakowań używanych w branży restauratorskiej 

ekologiczne opakowania jednorazowe do restauracjiW wielu dziedzinach życia produkty ekologiczne mają ogromne znaczenie nie tylko dla ochrony planety, ale także dla zwykłych czynności, które towarzyszą każdemu z nas od chwili narodzin. Przykładem dobrych praktyk, które zaczęły być wprowadzane w naszym kraju, stała się produkcja i eksploatacja różnego rodzaju naczyń i opakowań wytworzonych z naturalnych składników biodegradowalnych, takich jak papier, otręby czy trzcina cukrowa. Przemysł restauracyjny skorzystał na ogólnoświatowym trendzie i po wielu badaniach rynkowych zaczął wprowadzać ekologiczne opakowania jednorazowe do restauracji. Dzięki temu, resztki niedojedzonego posiłku lub kawa na wynos, w wielu miejscach zaczęły być pakowane w ekologiczne opakowania jednorazowe, przez co z roku na rok zmniejszamy eksploatację plastiku i ograniczamy jego negatywny wpływ na środowisko. Wiele lokali, restauracji oraz barów szybkiej obsługi zrezygnowało z powszechnie dostępnych plastikowych opakowań, oraz sztućców na rzecz wersji ekologicznej, często drewnianej. Przykładami takich opakowań są m.in.: ekologiczne opakowania na wynos, opakowania na pizzę, torby termiczne, tacki papierowe, torebki fałdowe, opakowania do kanapek, pojemniki na sałatki, sosy i dipy czy lody, pojemniki na zupy czy desery, a także niezwykle popularne kubki do napojów zimnych i gorących wykonane z surowców przyjaznych dla środowiska. Ekologiczne opakowania jednorazowe do restauracji idą z duchem czasu i oprócz tego, że takie pojemniki i opakowania są niezwykle praktyczne i użyteczne, prezentują się niezwykle oryginalnie. Mają zatem o wiele więcej pozytywnych cech niż ich plastikowe zamienniki. Lokale, które rezygnują z wszechobecnego plastiku, automatycznie wzrastają w rankingach popularności na portalach społecznościowych, a tym samym świadomie i rozważnie przyczyniają się do ochrony naszej planety.

Dzięki agresywnej, lecz skutecznej kampanii na rzecz ruchu ekologicznego, każdego roku miliony ludzi na całym świecie rezygnuje z plastiku w różnych jego formach. Również branża restauracyjna zyskuje na tym, wprowadzając do swoich lokali m.in. metalowe słomki czy opakowania na wynos ulegające biodegradacji, na skutek tego wraz z innymi propaguje pozytywne nawyki eko.