Olej można podzielić na rafinowany i nierafinowany w zależności od temperatury wytłaczania i technologii produkcji. Rafinacja to bardzo złożony, wieloetapowy proces rafinacji oleju, którego głównym celem jest usunięcie z oleju niepożądanych substancji (np. metali ciężkich, pestycydów chemicznych, szkodliwych wolnych kwasów tłuszczowych itp. Podczas rafinacji olej narażony jest na działanie wysokich temperatur, oparów i związków chemicznych.
Dystrybucja surowego oleju
Wysokiej jakości naturalny olej sojowy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno. Takie produkty mają brązowawy odcień, bogaty smak i orzechowy aromat. Oleje rafinowane tracą nie tylko użyteczne substancje, ale także właściwości smakowe. Rafinowane oleje tracą nie tylko swoje użyteczne substancje, ale także smak i stają się prawie bezwonne, bezbarwne i często różowozielone. Olej sojowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, przeciwutleniacze i witaminy. Czyni go to popularnym dodatkiem paszowym. Olej sojowy jest doskonałym środkiem smarnym, a zatem poprawia teksturę. To bezpośrednio przyczynia się do tego, że pasza cieszy się większym zainteresowaniem. Warto również zauważyć, że olej sojowy w paszy jest niezbędnym źródłem energii dla normalnego funkcjonowania organizmu zwierzęcego, a także sprzyja tworzeniu masy. Jest stosowany w paszach dla świń, kurcząt i bydła. Tłuszcze i oleje roślinne są bardzo popularne. Wynika to z ich szerokiego zakresu zastosowań. Są one aktywne w przemyśle spożywczym i chemicznym, a także są bardzo szeroko stosowane jako składniki pasz dla zwierząt. Firmy dostarczające paszę dla zwierząt prowadzą również sprzedaż surowego oleju, który zawiera bardzo wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są syntetyzowane przez organizm i dlatego mogą być dodawane do paszy, aby skutecznie zmienić skład kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej produktów drobiowych. Ponadto dodatek tłuszczu do paszy wspomaga wzrost ciała u świń i drobiu oraz poprawia smak i wartość energetyczną mięsa i jaj. Biorąc pod uwagę zwiększony potencjał genetyczny, diety drobiu muszą być karmione przede wszystkim w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych, więc oleje roślinne i nasiona oleiste powinny być stosowane w hodowli. Z drugiej strony, karmienie świń dietą pozbawioną nienasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do słabego wzrostu, degeneracji narządów płciowych i zmian skórnych.
Dlatego zaleca się podawanie tłuszczu w diecie młodych prosiąt oraz loch w okresie laktacji i ciąży w celu poprawy wyników produkcyjnych. Dodanie oleju sojowego do diety zwierząt w okresie laktacji i porodu może zmniejszyć utratę masy ciała i zapewnić odpowiedni wzrost prosiąt. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych w diecie świń poprawia jakość mięsa i tłuszczu.