Rokitnik jako skarb Europy i Azji

Wśród wielu krzewów, które rosną na terenie Europy, na szczególną uwagę zasługuje rokitnik. Jest to krzew dość wysoki, kolczasty. Rośnie on nie tylko na naszym kontynencie, ale popularny jest także w Azji. Jego liście są bardzo charakterystyczne – wydłużone, cienkie, przypominające lancet. Pod spodem liście są srebrzyste, a zielonkawe po wierzchniej stronie. Kwitnienie krzewu następuje wiosną.

Mnogość witamin w owocach rokitnika

zdrowe złoto z rokitnikaDopiero pod koniec lata, a przede wszystkim jesienią, kiedy to pojawiają się już pierwsze przymrozki, rokitnik zaczyna wydawać owoce. One również są bardzo charakterystyczne. Są one kuliste i pomarańczowe, a pozostają na krzewie przez całą jesień, zimę aż do wiosny. Nieraz być może nawet nie zdajemy sobie sprawy, że krzew, który mijamy to właśnie rokitnik i że ma on tak wiele właściwości. Najpopularniejszym produktem z rokitnika są oczywiście oleje, które zamyka się w buteleczkach. Można też kupić złoto rokitnikowe, które również powstaje z owoców tego krzewu. Może ono mieć postać musu czy wspomnianego wcześniej oleju. Rokitnik ceni się nie tylko w kosmetyce, ale również w medycynie oraz w kuchni (pasuje do wielu przeróżnych potraw i naprawdę może wzbogacić danie walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi). Owoce rokitnika są bogate w minerały, witaminy. Zawierają również polifenole. Właśnie dlatego produkty z owoców rokitnika nazywane są złotem, a więc czymś naprawdę cennym. Smak owoców rokitnika jest raczej kwaśny. Można w nim wyczuć nutę ananasa. Już od sierpnia można zacząć zbiory owoców. W zasadzie aż do końca października możliwe jest zbieranie i przygotowywanie przetworów czy innych produktów z rokitnika. Takie zdrowe złoto z rokitnika można znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, ale także w wielu sklepach internetowych. Jeśli chodzi o kuchnię, to z rokitnika spokojnie można stworzyć dżem, marmoladę, konfiturę, sok czy galaretkę. Czy w Polsce można jednak zrywać owoce rokitnika? Okazuje się, że nie, bo krzewy objęty są ochroną częściową. Tak naprawdę rokitnik występuje w naszym kraju na Bałtyku i w Pieninach.

Poza zbieraniem owoców z krzewów uprawnych zrywanie ich z dzikich roślin jest zabronione. Ciekawostką jest to, że to właśnie owoce rokitnika zostały uznane za jedne z najbardziej odżywczych. I to nie tylko w Europie, ale na całym świecie! Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E oraz K, a także te rozpuszczalne w wodzie – przede wszystkim witaminy C oraz z grupy B. Cytryna zawiera 10 razy mniej witaminy C niż rokitnik.