Wśród wielu krzewów, które rosną na terenie Europy, na szczególną uwagę zasługuje rokitnik. Jest to krzew dość wysoki, kolczasty. Rośnie on nie tylko na naszym kontynencie, ale popularny jest także w Azji. Jego liście są bardzo charakterystyczne – wydłużone, cienkie, przypominające lancet. Pod spodem liście są srebrzyste, a zielonkawe po wierzchniej stronie. Kwitnienie krzewu następuje wiosną.

Mnogość witamin w owocach rokitnika

zdrowe złoto z rokitnikaDopiero pod koniec lata, a przede wszystkim jesienią, kiedy to pojawiają się już pierwsze przymrozki, rokitnik zaczyna wydawać owoce. One również są bardzo charakterystyczne. Są one kuliste i pomarańczowe, a pozostają na krzewie przez całą jesień, zimę aż do wiosny. Nieraz być może nawet nie zdajemy sobie sprawy, że krzew, który mijamy to właśnie rokitnik i że ma on tak wiele właściwości. Najpopularniejszym produktem z rokitnika są oczywiście oleje, które zamyka się w buteleczkach. Można też kupić złoto rokitnikowe, które również powstaje z owoców tego krzewu. Może ono mieć postać musu czy wspomnianego wcześniej oleju. Rokitnik ceni się nie tylko w kosmetyce, ale również w medycynie oraz w kuchni (pasuje do wielu przeróżnych potraw i naprawdę może wzbogacić danie walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi). Owoce rokitnika są bogate w minerały, witaminy. Zawierają również polifenole. Właśnie dlatego produkty z owoców rokitnika nazywane są złotem, a więc czymś naprawdę cennym. Smak owoców rokitnika jest raczej kwaśny. Można w nim wyczuć nutę ananasa. Już od sierpnia można zacząć zbiory owoców. W zasadzie aż do końca października możliwe jest zbieranie i przygotowywanie przetworów czy innych produktów z rokitnika. Takie zdrowe złoto z rokitnika można znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, ale także w wielu sklepach internetowych. Jeśli chodzi o kuchnię, to z rokitnika spokojnie można stworzyć dżem, marmoladę, konfiturę, sok czy galaretkę. Czy w Polsce można jednak zrywać owoce rokitnika? Okazuje się, że nie, bo krzewy objęty są ochroną częściową. Tak naprawdę rokitnik występuje w naszym kraju na Bałtyku i w Pieninach.

Poza zbieraniem owoców z krzewów uprawnych zrywanie ich z dzikich roślin jest zabronione. Ciekawostką jest to, że to właśnie owoce rokitnika zostały uznane za jedne z najbardziej odżywczych. I to nie tylko w Europie, ale na całym świecie! Znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E oraz K, a także te rozpuszczalne w wodzie – przede wszystkim witaminy C oraz z grupy B. Cytryna zawiera 10 razy mniej witaminy C niż rokitnik.