Popularność zdrowego odżywiania zyskuje na sile. Producenci żywności wychodzą na przeciw oczekiwaniom konsumentów tworząc swoją ofertę w oparciu o najnowsze trendy żywieniowe. Czytanie składu danego produktu stało się normą. Wiemy, co może potencjalnie szkodzić, czego unikać, co powoduje tycie. Co jednak zrobić, kiedy chcemy tylko coś przekąsić, lub poczęstować gościa?
Dietetyczna przekąska dla zdrowia
Zdrowa dieta oparta na świeżych, nieprzetworzonych produktach staje się coraz bardziej powszechna. Wiele osób rezygnuje z fast-foodów, alkoholu, papierosów i gotowych obiadów na rzecz lepszego samopoczucia, redukcji tkanki tłuszczowej i ogólnego zdrowia. O ile śniadanie, obiad i kolację mamy opanowane to kwestia przekąsek nadal pozostaje w tyle. Filmowy wieczór kojarzy nam się z chipsami i piwem. Jak goście to kawa i ciastka. Kiedy dopada głód w podróży lub podczas pracowitego dnia to baton lub drożdżówka. Warto jednak przeanalizować swoje nawyki i poszukać alternatyw. Najlepszą opcją jest samodzielne wykonanie, korzystając z ogromnej ilości przepisów. Internet wręcz bombarduje pomysłami na szybkie i zdrowe przekąski do wykonania w domu. Na półkach księgarni również można znaleźć wiele pozycji na temat. Mini zapiekanki z cukinii zamiast pieczywa, jajeczne muffiny napakowane warzywami, letnie kanapki z arbuza zamiast chleba z jogurtem i owocami. To tylko kilka z wspaniałych pomysłów, którymi z pewnością zaskoczymy gości. Samodzielne przygotowanie poczęstunku to również świetny sposób by zaimponować przyjaciołom i rodzinie. Na pewno docenią starania. Dla zabieganych i zapracowanych z kolei sieciowe sklepy spożywcze mają w ofercie wiele zdrowych snacków. Małe porcje orzeszków, krakersy z niską ilością tłuszczu, chipsy z owoców i warzyw. To już podstawa każdej stacji benzynowej i sklepu spożywczego z płazem w logo. Coraz więcej pojawia się też popularnych słodyczy jak lody w odmienionej wersji. Sorbet truskawkowy pozbawiony syropu glukozowo-fruktozowego, chipsy wypiekane w piecu, pełnoziarniste paluszki bez polepszaczy smaku.
Moda na weryfikowanie składów zmusza producentów do zmian. Zdecydowanie są to zmiany na lepsze. Coraz częściej można zauważyć na opakowaniach informacje: bez konserwantów, bez polepszaczy, bez glutaminianu sodu. Zdrowe odżywianie to zdecydowanie dobry trend. Coraz więcej młodych ludzi świadomie podchodzi do tego, co wkładają do ust. Idzie to w parze z ekologią i ruchami takimi jak zero-waste. Choć taki styl życia nadal spotyka się z krytyką i szyderstwem to zwolenników przybywa.